Γιατί;

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών διεξάγεται η πρώτη δίκη για τα όσα έχουν καταγγελθεί εναντίον της πρώην διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου. 

Επτά πρώην στελέχη της οργάνωσης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακοποίηση παιδιών που είχαν υπό την προστασία τους, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Κιβωτού, ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός. 

Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια από τις πιο γνωστές μη κρατικές οργανώσεις για την παιδική προστασία στην Ελλάδα, μια οργάνωση που οι ελληνικές αρχές εμπιστεύονταν, ώστε να στέλνουν εκεί παιδιά που απομακρύνονταν από τις οικογένειές τους με εισαγγελική εντολή ή δικαστική απόφαση.

Ταυτόχρονα, αμέτρητοι πολίτες, φορείς και κοινωφελή ιδρύματα έχουν δωρίσει μέσα στα χρόνια υψηλά χρηματικά ποσά, ακίνητα και αγαθά στην Κιβωτό, περιβάλλοντάς την με την εμπιστοσύνη ότι θα φροντίσει τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. 

Οι καταγγελίες για ασελγείς πράξεις εναντίον του Πάτερ Αντώνιου και για ζητήματα οικονομικής διαχείρισης εναντίον του ιδίου και της Πρεσβυτέρας αποτελούν ξεχωριστές δικογραφίες που δεν έχουν έρθει ακόμη στο ακροατήριο.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, στο ακροατήριο υπάρχουν παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στην Κιβωτό, τα οποία έχουν καταγγείλει ότι βρέθηκαν αντιμέτωπα με σκληρές σωματικές τιμωρίες, βάναυσους ξυλοδαρμούς, εγκλεισμό σε απομόνωση επί σειρά μηνών, ταπεινώσεις και καταναγκαστική εργασία.

Μολονότι η κοινή γνώμη έχει πληροφορηθεί σε αδρές γραμμές ότι υπάρχει ένα «σκάνδαλο της Κιβωτού», οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την πλειονότητα των ΜΜΕ είναι αποσπασματικές και κάποιες φορές επιδιώκουν να «χρωματίσουν» τα γεγονότα.

Επειδή η υπόθεση αυτή αφορά όχι μόνο το νευραλγικό ζήτημα της παιδικής προστασίας αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών, θεωρούμε ότι η απόλυτη διαφάνεια της δίκης της Κιβωτού είναι απαραίτητη.

Η δημοσιογραφική ομάδα The Manifold ειδικεύεται σε μακρόπνοες έρευνες και ερευνά το σύστημα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα από το 2018. Έχει δημιουργήσει τον φάκελο με τίτλο «Τα παιδιά και το κράτος», ο οποίος ενημερώνεται τακτικά με νέα ρεπορτάζ. Ήταν επίσης ένας από τους συντελεστές του Παρατηρητηρίου της δίκης Λιγνάδη.

Η δημοσιογραφική ομάδα OmniaTV ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στο δικαστικό ρεπορτάζ και έχει υπάρξει συντελεστής των Παρατηρητηρίων για τις δίκες της Χρυσής Αυγής και των κατηγορουμένων για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η άμεση καταγραφή της δίκης της Κιβωτού θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα και θα συγκεντρώνεται στο τέλος κάθε δικασίμου στις ιστοσελίδες themanifoldfiles.org/gr και omniatv.com

Οι δωρεές σας θα χρησιμοποιηθούν για τη στοιχειώδη αμοιβή των δημοσιογράφων που θα εργαστούν στο Παρατηρητήριο της δίκης της Κιβωτού του Κόσμου, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες.